Leeuwarden
Molenromp
Locatie
Opdrachtgever
Stenden Hogeschool
Datum ontwerp
januari 2012
In samenwerking met
Ab Knegt
De romp van stellingmolen De Eendracht is een zeldzaam spoor van de grootschalige pre- industriële activiteiten die vroeger aan beide zijden van de Dokkumer Ee te noorden van Leeuwarden waren aan te treffen. ‘De Eendracht’ werd in 1786 gebouwd als pelmolen voor haver en gerst bij de monding van de waterloop de Oude Meer in de Dokkumer Ee. Na in de negentiende eeuw eerst te zijn omgebouwd voor de productie van olie uit zaden, kreeg de molen in 1872 een derde leven als houtzaagmolen, waarvoor hij bovendien werd voorzien van stoomkracht. In 1888 liet de toenmalige eigenaar, olieslager J. Pel, de bovenbouw slopen.
Met de opkomst van stoomkracht behoefde de aandrijving niet langer door windkracht te geschieden en vermoedelijk speelde ook de technische staat van de bovenbouw een rol in het besluit tot afbraak. Met het slopen van de bovenbouw van de oorspronkelijke windmolen waren Pels bouwactiviteiten aan de Dokkumer Ee nog niet ten einde. In 1889 liet hij tegen de noordoostzwijde van de molenromp een bedrijfshal bouwen, ontworpen door de bekende Leeuwarder architect W.C. de Groot.
Anno 2012 is er nog weinig over van de molen en de bedrijfshal. Maar door de situering tussen twee grote hogescholen staat het restant wel op een prominente plek. Reden genoeg om in opdracht van Steden Hogeschool onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een restauratie/reconstructie en of nieuwbouw.