Wadstoel

Locatie

De Waddenkust

Opdrachtgever

NRJ architectuur

Datum ontwerp

2012

In samenwerking met

Studenten Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit in Delft

Als we aan het Waddengebied denken dan denken we vooral aan de Waddenzee en zijn Waddeneilanden.  Maar het waddengebied kent nog een kust: de Noord-Nederlandse (Friese/Groningse) kust. Een prachtig open landschap, voor de één een oersaai ontoegankelijk  gebied waar het weer beest-achtig kan zijn. Voor de ander een ware ontdekkingstocht waar nog echte stilte, duisternis en frisse lucht nog te ervaren is.  Helaas wordt de Waddenkust ook vaak  geassocieerd met een krimp-gebied, een gebied waar niks te beleven valt.

Dit in tegenstelling tot de Duitse Waddenkust. Want hoewel de zee, de dijk, de zon en de wind: alles het hetzelfde is, is de manier van kustverblijf aan de Duitse – en Nederlandse Waddenkust compleet verschillend. De Duitse kust is “gründlig” ingericht met veel voorzieningen. Zo zijn er een groot aantal havens, campings en recreatieterreinen te vinden.

Voorzieningen die heel veel toeristen trekken en daarmee automatisch economie genereren. Waar wij vooral languit liggen op een handdoekje op de dijk of in het zanderige zand, zitten onze Duitse buren in weer en wind comfortabel in hun strandstoel. Deze zogenaamde strandkorben vindt je dan ook overal langs de Duitse Waddenkust. Op het strand, de dijk, maar ook in de tuinen, de terrassen en zelfs in de supermarkt. Na een middagje zelf in de strandstoel te hebben vertoeft, denk je al snel; waarom hebben wij geen strandstoelen?

Net als de Duitsers  kenden ook wij vroeger een strandstoelencultuur. Op oude vakantiefoto’s zie je de stoelen vaak nog staan. Ze zijn elegant gevormd, van rotan opgetrokken en werden veelal gevlochten in het Friese dorpje Noordwolde. Maar anno 2013 zijn ze totaal uit het kustbeeld verdwenen. Misschien wel tegelijk met het verdwijnen van de rotanindustrie in Nederland.

Met het ontwerp en de bouw van de  typische Wadstoel in het Waddengebied wordt er nieuw leven in de strandstoelencultuur geblazen. Overdag zorgt de stoel, ondanks de vaak stevige wind, voor extra beschutting.  ‘s Avonds is de stoel comfortabel wanneer er genoten kan worden van de eindeloze sterrenhemel. De Wadstoel wordt gemaakt van KLP-kunststof. Een duurzaam product dat water- en weerbestendig is, waardoor de stoel wel 25 jaar mee kan gaan.

Te samen met een herkenbare vlag, een  laarzendouche en een goede  trap om over de hekken te klimmen, zouden we de toeristen kunnen verleiden naar de Friese Waddenkust te trekken.  Met behulp van deze gebiedseigen elementen wordt het landschap, inclusief de kwelder en de dijk, ook eindelijk iets toegankelijker.