bank van de nieuwe werkelijkheid

Locatie

Sneek

Opdrachtgever

Accent Automatisering

Datum realisatie

juni 2020

uitvoering en samenwerking

Smart Constructions, Heerenveen

Onwennig, zo voelen wij ons door de nieuwe anderhalvemeterregel. In de openbare ruimte zie je vooral dat mensen zich erg onwennig voelen. We passeren elkaar niet alleen onwennig, ook met elkaar een praatje maken voelt onwennig. Telkens vraag je je af: sta of zit ik niet te dichtbij? Is dit wel toegestaan? en vooral is dit wel veilig? Hoe lang deze regel gaat gelden blijft natuurlijk de vraag. Misschien is het tijdelijk, maar het zou net zo goed de nieuwe werkelijkheid kunnen worden. Belangrijk is dat die anderhalve meter gewóón gaat voelen.

Veel mensen hebben een natuurlijke behoefte om elkaar te ontmoeten en nieuwtjes uit te wisselen. Niet voor niets zie je op veel strategische plekken in de openbare ruimte leugenbankjes staan. Bankjes die door de anderhalve meter regel en door het samenscholingsverbod nu onbruikbaar zijn geworden. Een samenleving waarin je wordt gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden vraagt daarom ook om nieuwe inrichtingselementen.

In het begin van de Corona-crisis riep Premier Mark Rutte Nederland ieder op om zich voor te bereiden op een “anderhalvemetersamenleving”. Als architect ben ik gaan nadenken hoe ik daar een invulling aan zou kunnen geven en heb daarom de Bank van de Nieuwe Werkelijkheid ontworpen. Het uitgangspunt voor deze bank is natuurlijk die anderhalve meter. Maar deze keer voelt de anderhalve meter geen belemmering maar juist een sociaal gebaar. Op deze bank worden mensen juist uitgenodigd om met elkaar te praten en kunnen ze zich veilig voelen.

Hoewel anderhalve meter van elkaar af zitten vaak erg ver voelt, zorgt de hoefijzervormige opzet en de hoge rugleuning van deze bank er juist voor dat er een soort sociale verbinding ontstaat. Op de bank is plek voor 7 personen. 7 is het internationale geluksgetal en kan worden geassocieerd met enorm veel thema’s. Zoals bijvoorbeeld; kleuren van de regenboog, planeten, schoonheden en/of wereldwonderen.
Al met al is deze bank ontworpen om er 7 dagen in de week te genieten van de nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin het geluk in de grote maar zeker ook in de kleine dingen zit.

De eerste bank is geschonken door Accent automatisering aan de stad Sneek i.v.m. hun 25 jarig jubileum. De bank is geplaatst op het oude bolwerk van de stad onder een oude rode beukeboom. Omdat de rode beuk symbool staat voor afbetaald en de bank is geschonken hebben we ervoor gekozen om de bank in de zelfde beukeboomrode kleur uit te voeren. Echter de bank kan in ieder gewenste kleur worden uitgevoerd. En ook de tekst in de rugleuning kan naar wens worden aangepast.

De vanaf prijs voor de bank zoals deze in Sneek is geplaatst bedraagt € 10.000,– ex BTW Prijs voor transport, fundering en plaatsen is afhankelijk waar de bank komt, grondgesteldheid en bereikbaarheid. Als richtprijs kan hiervoor € 5000,– worden aangehouden.  Indien er geïnteresseerden zijn is het aan te raden voor die locatie, aantal banken en uitvoering een specifieke offerte te maken.