Blokhuispoort
De overval
Locatie
Opdrachtgever
Fries Verzetsmuseum
Datum ontwerp
2009
Uitvoering
Raoul Ruark de Jong en Karin Berne van Kunst-en-uitvoering
Ronald van der Zwaag van 058 antiekresauraties & meubelmakerij
“Op 8 december 1944 wordt door het gewapend verzet in Friesland – de knokploegen – de gevangenis van Leeuwarden gekraakt. Binnen een half uur en zonder één schot te lossen, bevrijden de verzetsmensen 51 gevangenen. Precies 65 jaar na dato is er een bijzondere expositie over deze overval ingericht in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort” (bron: affiche friesmuseum) In deze tentoonstelling die is ontworpen, in opdracht van het Fries Verzetsmuseum, staat naast het verhaal achter de overval vooral de beleving van de overval centraal.
De tentoonstelling beslaat drie voormalige werk- slaapzalen van de voormalige gevangenis. Een grote stalen doos in de eerste ruimte symboliseert de ondoordringbare vesting. Deze doos bevat deurtjes, laatjes en vitrinekasten. Door de deurtjes te openen, ontdekken bezoekers het verhaal achter de overval. In de tweede zaal hangen lakens met daarop de portretten van de bevrijde gevangen. De lakens vormen een doolhof waardoorheen de bezoeker zich een weg moet banen. De onzekerheid die dit oproept, verwijst naar de tijd waarin de gevangenen wel ontsnapt maar niet vrij waren. Samen vormen de twee zalen een monument voor de overlevenden.
Naast de historische tentoonstelling is er een zaal ingericht met werk van kunstenaars waarvan een groot aantal momenteel een atelier heeft in de Blokhuispoort. Het geëxposeerde werk, in het teken van gevangenschap, ontsnappen of bevrijding, slaat de brug tussen verleden en heden.