GRID

Locatie

Sint Jansstraat 2 Groningen

Opdrachtgever

Bestuur GR-ID

Datum ontwerp

april 2015

In samenwerking met

Nico Kloppenborg & Sytske Hoogterp

Het was een hele uitdaging om van drie losse verhuurbare kantoorunits in een monumentaal pand één eigentijds museum te maken. Begonnen is dan ook met het afpellen van het interieur om de ziel van het gebouw weer te vinden. Door de zware grote machines lag er ook constructief een behoorlijke uitdaging. Toch is het gelukt om in een zeer kort tijdsbestek tezamen met vele de vrijwilligers het nieuwe GR-ID, Museum voor het realiseren van grafische ideeën, te openen.

Er is gekozen om met ‘echte’ materialen te werken, die eer doen aan de ambacht van het grafische vak. Zo vormen de massief houten vloer en de stalen elementen, waaronder de balie, de trappen en de radiatoromkleding, tezamen een eigentijdse tegenhanger in het monumentale gebouw. Deze elementen zetten de indrukwekkende en bijzondere machines extra kracht bij.

Bij binnenkomst valt meteen de hoge wand op die speciaal voor het grafisch museum door Jelle Post ontworpen is. Daarna volgt het winkel gedeelte, dat tevens gebruikt wordt voor lezingen, concerten en workshops. De grote stalen balie staat hierin centraal. Het grote gebaar is multifunctioneel. De kluisjes zitten erin verwerkt, je kunt er je kaartje of een kopje koffie kopen, producten worden er op tentoongesteld en hij dient als magnetisch bord. Het staal van de balie is een terugkomend materiaal door het hele museum. Wat verder opvalt in deze ruimte zijn de kleurrijke vitrages en de grote vitrinekasten in de ramen aan de straatzijde. Op de tussenetage van deze ruimte bevindt zich de personeelskantine en het directiekantoor. Deze worden gescheiden door een grote kastenwand. De ruimte is licht, zodat mensen vanaf de straatzijde worden uitgenodigd om naar binnen te gaan.

De zaal ernaast heeft een geheel andere sfeer. Door het ontwerp heeft elke machine zijn eigen ‘podium’. In deze ruimte is gewerkt met een donker kleurenpalet, 5 verschillende tinten zwart. Het vormt een spannend geheel met de uitgelichte, robuuste machines. Bezoekers worden hier verwelkomt door deskundigen uit het vak, die hier werken en rondleidingen en/of demonstraties geven.

Via de hardstenen wenteltrap bereik je de eerste verdieping. De wisselende expositieruimte vraagt om een meer serene sfeer, zodat deze voor allerlei verschillende exposities geschikt is. De overheersende kleur is hier dan ook wit. In combinatie met de inval van het daglicht, geeft dit een bijzondere sfeer. Op de tussenetage is het Werkmann atelier ingericht. De beide ruimtes worden afgescheiden door een semi-transparant golfplaat. Hierdoor is vanuit de expositie ruimte een schim te zien van wat er zich in het Werkmann atelier afspeelt. Dit is namelijk een levendige ruimte waar workshops gegeven kunnen worden. De levendigheid straalt er vanaf door de vele verfpotten, de grote ‘bekliederde’ werktafels en kunstwerken die er hangen om te drogen.