Wisselt
Natuerhúske
Locatie
Opdrachtgever
–
Datum realisatie
Februari 2021
Uitvoering en samenwerking
Johannes de Haan | Smart Constructions, Heerenveen
Overal waar we mensen ontvangen – thuis, bij bedrijven en in openbare gebouwen – bieden we het gemak van een toilet. Behalve in het buitengebied. Daar mogen we officieel geen behoefte doen in de bosjes, maar vaak is er in Nederland geen andere keuze. Of toch wel? Om natuur- en recreatiegebieden gastvrijer te maken én schoner te houden, is het Natuerhúske ontwikkeld. Een aangename verrassing voor iedereen die nodig moet.
Het Natuerhúske is een toilethuisje dat autonoom plaatsbaar is in de buitenruimte. Het functioneert zonder water, stroom en riolering, terwijl er toch geen chemicaliën nodig zijn. De oplossing schuilt in compostering: door slimme beluchting in het ontwerp, kunnen de vloeibare en vaste ontlasting op een natuurlijke manier verdrogen in een compostbak onder het toilet. Dat proces wordt versterkt door zonnewarmte, die via de matzwarte achterzijde van het huisje extra wordt benut. Het effect is een reukloze compost. Wel zo prettig voor de gasten die gebruikmaken van het húske!
De kracht van dit unieke buitentoilet zit in de combinatie van functionaliteit en schoonheid. Het tentvormige húske – het Friese woord voor wc én een klein huisje – ziet er zo aantrekkelijk uit, dat gebruikers zich uitgenodigd voelen om er netjes mee om te gaan. Iedereen wil immers graag rustig, schoon én omhuld zitten als zich onderweg een kleine of grote boodschap aandient. Dan voelt het heel gastvrij als je een Natuerhúske op je pad treft. En als er eens verdwaalde vandalen langslopen? Die ontdekken dat het toilet zeer bestendig is tegen vernielzucht, zodat de kans groter is dat zij het Natuerhúske gewoon gebruiken waarvoor het bedoeld is: op het gemak zitten.
Het hartje bovenin de deur verwijst naar de nostalgie van genderneutrale buitentoiletten die vroeger bij boerderijen stonden. Het symboliseert ook de liefde voor de natuur en haar bezoekers. Architect Nynke-Rixt Jukema en technisch bouwdirecteur Johannes de Haan ontwikkelden het Natuerhúske omdat zij zich medeverantwoordelijk voelen voor het schoonhouden van het buitengebied. Bovendien zien ze graag dat natuur- en recreatieterreinen voor íedereen toegankelijk zijn, ook de doelgroepen die nu ontmoedigd worden omdat ze buiten nergens naar het toilet kunnen.
Aan alles is gedacht:
- Composteerbaar ecologisch toiletpapier.
- Afvalbak met zak voor alles wat niet thuishoort in het toilet.
- Eenvoudige toiletbril.
- Draaibare compostbak in de technische ruimte.
- Natuurlijk licht.
- Duurzaam, sanitair geschikt en onderhoudsarm materiaal (aluminium).
- Beperkt gebruiksonderhoud: wekelijks 5-10 minuten.
Het Natuerhúske is een gastvrij gebaar naar bezoekers van natuur- en recreatiegebieden, maar leent zich ook goed voor plaatsing bij stranden, golfbanen of volkstuincomplexen.